28 februari 2017

‘Echte liefde vind je in de boekhandel’ van Veronica Henry

Als haar vader ernstig ziek is wordt Emilia Nightingale met spoed teruggeroepen naar Engeland.  Het is terecht dat ze gekomen is, na een paar dagen overlijdt hij. Emilia belooft hem zijn dierbare boekhandel voort te zetten, zonder te weten wat ze zich op de hals haalt. Vader Julius hield niet alleen van boeken, hij hield ook heel erg van zijn klanten, met veel mensen in het plaatsje Peasebrook onderhield hij innige contacten, voor veel van zijn kopers was hij een vraagbaak en een luisterend oor. Al deze zaken waren hem veel belangrijker dan een gedegen boekhouding of een royaal inkomen.  

Uitlaatklep
Ook veel van de klanten willen graag dat de winkel open blijft. Elk heeft er zijn eigen belang bij, Sarah Basildon, eigenaresse van het landgoed Peasebrook, kwam er vaak haar hart uitstorten, de verlegen kooklerares Thomasina was altijd op zoek naar nieuwe mooie kookboeken, en Bea de jonge yuppie moeder die ongelukkig is met haar saaie leven heeft in de winkel een uitlaatklep. Ook het personeel is bevlogen en helpt Emilia aan alle kanten om de winkel in stand te houden, Nightingale Boeken is het hart van deze plattelands gemeenschap. Zal Emilia het hoofd financieel boven water kunnen houden? Of zal ze door omstandigheden gedwongen het aanbod van de vastgoedmagnaat Ian Mendip, die zijn oog op haar pand heeft laten vallen, moeten aannemen? Samen met haar goede vriendin Andrea gaat  Emilia vol goede moed de strijd aan.  

Feelgood

‘Echte liefde vind je in de boekhandel’ is een heerlijk boek voor romantici en boekenliefhebbers. De liefde voor boeken spat van elke bladzijde, veel van de boeken die worden genoemd zijn klassiekers en zeker de moeite van het [her-]lezen waard. Daarnaast laat de auteur zien wat een boek voor een mens kan betekenen, dat een boek je kan raken en je kijk op dingen kan veranderen.  Maar de romantici komen zeker ook aan hun trekken, het boek zou één op één als scenario voor een feel good movie kunnen dienen. Romantiek met een hoofdletter. 

21 februari 2017

‘ABC : daar begint het mee!: jeugdliteratuur van Overijssel; schrijvers, illustratoren en uitgevers’ door Gees Bartels-Martens

Niet eerder werd de Overijsselse jeugdliteratuur zo uitgebreid beschreven als in dit bijna driehonderd pagina’s tellende boek. Aanleiding voor het boek was het feit dat in de overzichten van de Nederlandse jeugdliteratuur nauwelijks Overijsselse schrijvers, illustratoren of uitgevers te vinden zijn. Samensteller Gees Bartels-Martens uit Nieuwleusen heeft samen met haar researchteam werkelijk alle namen van aan Overijssel gelinkte schrijvers en illustratoren boven water gekregen.  En mocht er toch nog iemand ontbreken, dan kan die bij haar gemeld worden. 

Bekende namen
Verrassende en bekende namen komen we tegen in het boek. Iedereen weet dat Willem Wilmink bij Enschede hoort, ook al woonde hij lange tijd buiten de provincie, maar ook Evert Hartman, geboren in Dedemsvaart,  en Jan Terlouw,  geboren in Kamperveen horen bij de Overijsselaars. Zo ook Ida Vos en Johanna Reiss die elk boeken over hun oorlogservaringen schreven. Beiden waren als kind ondergedoken in Twente.  Nog dichter bij huis worden Henk Hokke [ meer dan 250 titels op zijn naam] en Mark Haayema uit Ommen genoemd. Lenze L. Bouwers [ Dalfsen], Danielle Bakhuis [ Westerhaar], Danielle Schothorst [ Steenwijk], Aly Hilberts-Slot [ Slagharen], Joke van der Kamp [ Dalfsen] en Jeanette Molema [ Dedemsvaart] hebben een elk een plek in het boek met een korte of soms wat langere omschrijving van hun oeuvre.

Schatten
Verder worden er hoofdstukken gewijd aan stripverhalen, boeken in de streektaal, onder andere Jip en Janneke in het Twents en Keenderbiebel in de taal van thuus van Tineke van Buuren [ Hellendoorn], drukkers en uitgevers [ de Donald Duck wordt al meer dan 60 jaar in Deventer gedrukt], de invloed van de diverse kunstacademies in Enschede, Zwolle en Kampen die bekende  illustratoren als Marijke ten Cate en Irene Goede afgeleverd hebben, en als laatste bijzondere collecties in Overijssel die een schat aan oude en nieuwe kinderboeken beheren.  Kortom is ABC: daar begint het mee! een naslagwerk, een heerlijk boek om geregeld in te snuffelen en de schatten van de Overijsselse jeugdliteratuur te ontdekken. 

14 februari 2017

‘In de val’ van Karen Rose

In een klein stadje in North Carolina heeft  een seriemoordenaar het voorzien op cheerleaders met lang donker haar.  Na de eerste verdwijning is er schrik, als het lichaam gevonden wordt en er al snel een tweede tiener verdwijnt komt de bevolking in een regelrechte nachtmerrie terecht. Plaatselijke rechercheur Steven Thatcher zet alles op alles om de moordenaar te vinden, de geslepen moordenaar is hem echter telkens te glad af. 

Romance
Onverwachte hulp krijgt Thatcher van een lerares van  zijn zoon Brad.  Hoewel Brad een goede leerling is, laat hij er het de laatste tijd op school lelijk bij zitten, hij scoort de ene na de andere onvoldoende.  Jenna, zijn docente scheikunde maakt zich grote zorgen, als Brad zo doorgaat heeft hij geen kans meer op een mooie beurs voor een gerenommeerde universiteit. Ze neemt daarom contact op met Thatcher. Al snel slaat er een vonk over tussen weduwnaar Thatcher en de alleenstaande  Jenna, ze lijken op een mooie romance af te stevenen.  Maar zodra de moordenaar in de gaten krijgt dat Thatcher verliefd is, richt hij zijn pijlen op Jenna.  Is de prille liefde van Steven en Jenna bestand tegen zoveel druk van buitenaf?  Zal Thatcher de moordenaar kunnen ontmaskeren voor Jenna het zoveelste slachtoffer wordt?

Heftige emoties

Karen Rose heeft inmiddels een vijftiental boeken op haar naam staan waarvan de meesten in het Nederlands vertaald zijn. ‘In de val’ stamt al uit 2004 maar is pas nu Rose in Nederland steeds bekender en populairder wordt, in het Nederlands verschenen.  Het is een  thriller waarin de romantiek een grote plaats inneemt, de prille liefde en heftige emoties tussen Steven en Jenna wordt breed uitgemeten in deze prettig te lezen en spannende romantische thriller.  Een heerlijk boek om rond Valentijnsdag te lezen. 

7 februari 2017

‘Tot in de dood’ van Peter James

De jonge twintiger Logan Somerville rijdt  op een regenachtige dag tevreden van haar werk naar huis als ze in de parkeergarage onder haar appartement wordt opgewacht door een sinister figuur.   Ze was nog met haar verloofde Jamie aan het bellen en kan hem vertellen dat er een man in de parkeergarage is die zich daar verstopt heeft. Kort daarna wordt de verbinding verbroken.  In paniek belt Jamie de politie dat zijn verloofde ontvoerd is.  De op weg gestuurde patrouillewagen treft echter niemand aan, ook niet in het appartement,  Logan is verdwenen.

Kat en muis
Dezelfde dag graven wegwerkers aan de andere kant van Brighton de resten op van een vrouw die dertig jaar ervoor als vermist is opgegeven.  Een passerende huisarts die net zijn hond uitlaat verklaart de vrouw dood,  het team van rechercheur Roy Grace ziet geen verband tussen beide zaken.  Grace heeft sowieso meer aan zijn hoofd.  Net vader geworden en een verhuizing naar het platteland aanstaande,  kost het hem moeite zijn aandacht bij het politiewerk te houden.  Maar als er weer een jonge vrouw verdwijnt en er vlak daarna weer een vermist persoon opgegraven wordt,  gaan alle alarmbellen rinkelen. Is er een seriemoordenaar aan het werk in het anders zo kalme Brighton? Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voor het team van Grace de dader in de kraag kan vatten?  Een race op leven en dood, een kat- en muisspel met een buitengewoon slimme moordenaar die zich niet uit de tent laat lokken is het gevolg. 

Sandy

Peter James heeft met ‘Tot in de dood’ een spannend deel aan de serie rond Roy Grace toegevoegd.  Voor wie de serie al kent is het een weerzien met bekende personen en een kennismaking met nieuwe karakters. De rode draad in de serie, Roy’s  tien jaar geleden verdwenen vriendin Sandy, krijgt ook in dit deel een vervolg.  In elk volgend deel wordt een tipje van die sluier opgelicht, maar of ze nu echt gevonden is?